Standaarin sininen väri kuvaa Karjalan taivaan sineä ja alueen lukuisten järvien puhtautta. Punaisen värin taustalla ovat vuosisatojen saatossa Kannaksen ja Siirlahden yli pyyhkineet sodat ja levottomuudet. Musta väri puolestaan ilmentää siirlahtelaisten ja heidän jälkeläistensä kantamaa, kotiseudun menetyksen aiheuttamaa surua ja mielipahaa.

Logoa voidaan käyttää esim. standaarissa, postikorteissa, kirjanmerkeissä ja pinsseissä. Se on  pohjana vuonna 2001 käyttöön otetuissa koulupiirin onnittelu- ja surunvalitteluadresseissa ja sitä on hyödynnetty  myös  uudessa standaarissa, joka valmistui jouluksi 2004.

Vinot, punaiset rajalinjat kertovat Siirlahden maaston vaihtelevuudesta ja mäkisyydestä, kun taas tumman kentän vinosti mutkitteleva rajaus muistuttaa Juoksemajärven ja Siirlahden monista niemistä ja lahdista. Tunnusta hallitseva kaunis, mahdollisesti aikakautensa jonkun vallasnaisen asuun kuulunut suppilonuppinen solki muistuttaa Siirlahden seudun kauas menneisyyteen ulottuvasta asutushistoriasta. Solki on peräisin rautakaudelta viikinkiajan loppupuolelta (noin 900-1050 jKr) ja löydetty Räisälän pohjoisosasta vuonna 1899.